cartama start 2023

Het is niet alleen vakantie – het is een workation

Voor wie dacht ‘jeetje dat is lekker, 2 maanden vakantie’ kan ik melden dat het dus niet een echte vakantie is. We werken in ieder geval in de ochtenden, soms de hele dag. Verder zijn er dingen die we willen ervaren en zien en die plannen we in, zodat de balans tussen werk en vrije tijd goed blijft. Dit doen we thuis ook, alleen nu in het buitenland. Kortom een zogenaamde workation.

Januari

De eerste maand van het jaar, en ook van onze workation, zit er al weer op. Veel gedaan, veel gezien, vooral genoten en ook duidelijkheid gekregen over de vragen waarmee we naar Andalusië vertrokken.

Wat is het groot en de natuur is prachtig. Onderweg, zie het vorige blog, al overweldigd door de hoeveelheid olijfbomen, hier is het een mix van olijfbomen, citrusbomen en amandelbomen. Die laatste beginnen op het moment te bloeien, dus binnenkort is het een wolk aan bloesem.

Andalusië is gezegend met prachtige bergketens en daartussen mooie dalen. Het maakt dat je soms enorme steile en smalle bergwegen tegenkomt, en vervolgens weer vlakke stukken weg die licht slingeren. Heel divers en dat maakt het voor ons ook lastig. Want de beperking van Sandra met haar knie, maakt dat een huis zoeken een extra dimensie krijgt,

Axarquia, binnenland en bergdorpjes

Zo is de Axarquia fantastisch om te bezoeken, alleen voor ons geen gebied om te wonen. Niet alleen de steile bergen, ook wanneer je niet in een dorp of stadje wilt wonen, we zijn simpelweg veel tijd kwijt aan rijden op kleinere bergwegen. Uitgaande van onze voorkeuren natuurlijk.

In de voorbereiding stonden veel huizen van onze voorkeur precies in dat gebied. Nou dat was dus een tegenvaller. Je kunt veel dingen op papier of scherm mooi vinden, de realiteit is vaak heel anders.

De prachtige witte dorpen in de bergen van Andalusië zijn zeker een bezoek waard. Mijas Pueblo bijvoorbeeld, met de ezeltjes, de vele bloempotten aan de wanden en het fantastische uitzicht over de Middellandse zee. Aan de andere kant van de Vall del Guadalhorce ligt een bergrug met plaatsen als Ardales, El Chorro, Alora en Pizzarra. De eerste twee staan bekend als begin/eindpunt van de Caminito del Rey. Een bijzonder wandelpad van in totaal een kleine 8km langs de bergen en over een kloof. Een aanrader wanneer je geen of minimale beperkingen hebt met je benen. Het gebied eromheen is ook prachtig. Het meer bij Ardales, dat ondanks de droogte van afgelopen jaar, nog behoorlijk wat water heeft. Kijk je de andere kant op, dan bestaat je uitzicht uit windmolens….

Het binnenland is nog behoorlijk puur en bestaat vooral uit landbouw. Weinig industrie en ook veel vakantiehuizen, B&B’s waar je terecht kunt als toerist of voor een workation.

Tja en dan Malaga stad zelf. Een dag is tekort, veel tekort zelfs. De overdekte Mercado Central de Atarazanas is levendig, vol met versproducten en je kunt er heerlijk (tapas) eten. Een wandeling door de stad, de steegjes, de haven….veel meer tijd hadden wij helaas niet. Terug gaan we zeker nog een keer, en dan voor een paar dagen.

De kustlijn

De kustlijn van Andalusië is heel groot. Wij hebben slechts een deel gezien de afgelopen maand. Voordat we de bergen van de Axarquia in reden, zijn we vanaf Vélez-Malaga langs de kust gereden. Natuurlijk even stoppen, even zand tussen onze tenen voelen, gewoon omdat het lekker is.

Rij je vanaf Malaga naar het westen, dan is het een heel andere wereld. Volgebouwd voor toeristen. Waar Sandra in de jaren ’80 met haar ouders daar is geweest, is het enorm veranderd de afgelopen 40 jaar. Voor de één een verbetering, voor de ander juist niet. Pas voorbij Estepona wordt het wat minder bomvol.

Toch is het best leuk om een keertje naar Fuengirola of Marbella te gaan. Of zoals wij naar La Cala de Mijas. Een rondje op de markt, beetje rondneuzen in het dorpje of de stad en even een terrasje pakken. Er zijn plekken waarvan wij zeggen ‘leuk voor een weekje of een iets langere vakantie’, alleen niet om een huis te kopen. Het authentieke Spanje is hier vooral omgebouwd tot urbanisaties & golf resorts.

Vakantie of wonen

Denk nu niet dat je Andalusië links moet laten liggen, integendeel! Voor vakantie is het echt zo mooi, vooral het binnenland. Wil je er wonen dan zijn er andere aspecten die meespelen. Afhankelijk van je leeftijd, gezinssamenstelling, woonwensen en ga zo maar door.

Wil je op vakantie in Andalusië…..gewoon doen!

Voor ons gaat de workation nog iets meer dan een maand door, waarbij we ook nog een weekje Costa Blanca meepakken. De route er naartoe gaat zoveel mogelijk door gebieden waar we nieuwsgierig naar zijn.

¡Hasta la proxima vez!