vrij

Genieten van het vrij zijn

Het leven van een camperaar wordt gezien als een vrij leven. Levensgenieters wordt ook wel gezegd. Is dat ook zo? Ja en nee.

Hoezo?

Iedere camperaar is trots op zijn of haar camper en dat hoort ook zo te zijn. Wat iemand binnen zijn camper uitspookt of doet is helemaal aan de eigenaar en zijn of haar mede-reizigers. Toch maakt het gedrag van camperaars het ook lastig voor andere camperaars.

Waar je in het verleden rustig kon rijden en op je gemak bij een camperplaats of camping kon aankloppen voor een camperplek, is dat na covid-19 toch wel anders geworden. Net als dat veel mensen in die tijd een hond namen, want dan heb je wat te doen wanneer je thuis zit, heeft ook het kopen van een camper een vlucht genomen. Campers zijn niet voor niets ineens een stuk duurder geworden. Het bekende vraag & aanbod verhaal.

Nee, tegenwoordig is het belangrijk dat je van tevoren reserveert. Natuurlijk kun je de gok nemen en als het niet lukt om een plek te vinden om dan ergens op een parkeerplek te gaan staan. Het is veel drukker geworden en daarnaast zijn er ook genoeg plekken verdwenen. Simpelweg omdat gemeenten de hoeveelheid campers willen terugdringen.

Tel daarbij op het feit dat er een regel is gekomen over het parkeren in de buurt van zee en het vrij parkeren daar is ook meteen aan banden gelegd.

Eigen schuld?!

Ja, het is zeker voor een deel te danken aan de camperaars zelf. Het gedrag is niet altijd even netjes. Geluidsoverlast, rotzooi achterlaten, hondenpoep niet opruimen en ga zo maar door. Eigenlijk gelijk aan de overlast in je normale woonomgeving.

Reserveren

Je hebt reserveren en reserveren. Hoe vaak we al niet gehoord hebben ‘heb je nog niets geregeld voor volgende week of de week erop?’ en dan een beetje afkeurend kijken alsof je dan niets meer kunt vinden.

Want ja je hoort je reis al helemaal van tevoren vast te leggen. Hoezo vrij zijn?!?!
En het liefst ga je 6 weken op een camperplaats staan zonder sfeer, hutje mutje op elkaar met zo’n 100 campers. Joepie, dat klinkt als een vrij leven.

Nou ja, misschien wel voor de mensen die dat doen. En het is hun keuze. Niet de onze.

Tot op heden lukt het ons prima om iedere keer weer een leuk plekje te bemachtigen. Onze voorkeur gaat uit naar camperplaatsen met een paar tot zo’n 15 plaatsen. Dus geen massale ‘parkeerplaats’. We zoeken ook een beetje sfeer. Plus dat je op een kleinere camperplaats toch iets meer rust hebt en dat is wel handig als we aan het werk zijn.

Is er dan helemaal geen vrijheid meer?

Natuurlijk is het gevoel van vrijheid er nog steeds. Alles wat je nodig hebt, heb je bij je (of je koopt het). Het belangrijkste is dat je altijd een plek hebt om te slapen. Plus een koelkast, kookplaat, douche en toilet 😉 En in ons geval goed internet.

Wanneer je een beetje avontuurlijk bent ingesteld kun je altijd een plekje vinden. Off-grid is nog veel mogelijk, alleen is het wel fijn wanneer je op momenten kunt bijladen (bij weinig zon), je watertank kunt vullen, vuil water en toilet kunt legen en de rotzooi kunt weggooien. Vuil water kan vrij makkelijk net als de vuilnis weggooien, voor de rest heb je toch wel plekken nodig waar dit mogelijk is.

En zeg nou zelf, het trekken met een camper geeft op zich al een enorm gevoel van vrijheid. En de prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen midden in de natuur….het gevoel van vrijheid dat dat geeft…..geweldig! Mede daarom zie je ook zoveel campers.

Aan alle camperaars die dit lezen een simpel verzoek. Zorg dat de plek waar je staat ook na jou nog leuk is voor een ander. Zo blijft het camperen geweldig leuk voor iedereen!

¡Hasta luego!