the bank

Serieus zoeken

Om het juiste huis te vinden, heb je absoluut hulp nodig. In de afgelopen weken hebben we meerdere makelaars telefonisch gesproken en de meeste hebben als doel om jou een huis te verkopen tegen de hoogste prijs. Bij voorkeur zo snel mogelijk, zodat zij hun commissie ontvangen. Wat ons is opgevallen is dat veel makelaars vooral bezig zijn met hun eigen belang en niet dat van de koper of zelfs de verkoper. Het enige wat zij zien is het € teken.

Wij hebben geen haast en kopen enkel een huis wanneer we beiden het gevoel hebben dat dit HET huis is. Via Facebook, Google en contact met mensen in de omgeving waar we verblijven, hebben we met 3 makelaars afgesproken. Alle 3 hebben hun focus op het aankopen van een huis voor hun klanten.

Wie is het beste voor ons?

Alle 3 de makelaars hebben veel kennis op het gebied van aankopen van een woning en het papierwerk en het juridische uitzoekwerk wat er ook bij komt. Ze kennen het gebied waar we een huis zoeken en ze spreken Spaans 😉
Wat is de juiste keuze. Ze hebben alledrie een andere werkwijze. Eén heeft een vaste prijs, waar alles bij in zit behalve de advocaat en notaris. Een ander krijgt enkel betaald wanneer je een huis koopt en zij krijgen een deel van de commissie van de verkopend makelaar (wat normaal is in Spanje). Hier komen wel de kosten van een architect voor het technische uitzoekwerk, de notaris en de advocaat nog bovenop. De derde partij heeft een vaste prijs, plus een aantal bijkomende kosten en een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke aankoopprijs (alleen als deze lager uitvalt natuurlijk).

We hebben uiteindelijk besloten om te gaan voor de makelaar waarbij wij het beste gevoel hebben en die echt met ons samen dit zoektraject aangaat. En ja, dit kan betekenen dat we nog een keertje terug moeten naar Spanje voor het einde van het jaar wanneer zij de juiste plek voor ons vinden. Anders gaan we rustig verder zoeken wanneer we volgend jaar maart terug komen.

Nieuwe plannen

Het initiële plan was om een huis te kopen met minimaal 5000m2 grond ergens in het buitengebied. Hier leven heeft ons doen beseffen dat we niet zo’n heel groot stuk grond nodig hebben, maar wel een stuk grond zonder inkijk en met volwassen planten en bomen. Tuurlijk hebben we nog steeds ruimte nodig, minimaal 1000/1500m2 en een huis met genoeg ruimte om te leven, te werken en gasten te ontvangen.

Verder had Sandra het idee voor een gastenhuisje (of 2) op het terrein, maar ook hier is een en ander in veranderd. We overwegen om een aparte plek te zoeken, waarschijnlijk een appartement, als verhuurobject voor de komende jaren. Zo behouden we op ons eigen plek alle privacy.

Je ziet dat aanwezig zijn, daar waar je zou willen wonen, heel veel nieuwe inzichten geeft. Hier willen wonen verandert dus niet, het type huis waar we gaan wonen kan zomaar afwijken van waarom we hier naartoe kwamen.

¡Que tengas un buen fin de semana y nos vemos pronto!