2023

Er is veel gebeurd in 2023

Als ik op 1 januari 2023 had geweten waar we nu staan, dan had ik mezelf waarschijnlijk voor gek verklaard. Gelukkig had ik op 1 januari andere zaken aan mijn hoofd, want op die dag vertrokken we voor 2 maanden naar Andalusie.

2 Maanden in een huis doorbrengen in Cartama, een plaats waar ik nog nooit van gehoord had, maar die een klein half uurtje ten westen van Malaga ligt. Middenin de campo aan een hobbelige weg stond een omgebouwde stal met een stuk grond eromheen. Veel privacy en volledig omheind, zodat Pepper heerlijk kon rondlopen.

De eerste 2 maanden van 2023 hebben we veel rondgereden en dus ook veel gezien. Nog lang niet alles, maar wel genoeg om een goed beeld te krijgen. Ook om te weten of dit het gebied is waar wij huis en bedrijf willen neerzetten….niet in dit gebied in ieder geval. En omdat het in Nederland bar koud en wit was, besloten we om via de Costa Blanca terug te rijden en daar nog 2 weken aan ons verblijf in Spanje vast te plakken.

Vakantiehuisperikelen

Terug in Nederland was het duidelijk dat de tuin aandacht nodig had. In april werd het beter weer en die maand is veel gedaan aan snoeien, opruimen en schoonmaken.

De perikelen die sinds het begin van het internet aanwezig waren, waren er nog steeds. Herhaaldelijk vragen om een oplossing leverde niets op en dus hebben we de kat op het spek gebonden en de internetkosten niet betaald. Dat en een interim-bestuur leverde ineens actie op, met als gevolg een nieuwe router en prima werkend internet. Dat had ook 2 jaar eerder gedaan kunnen worden.

Rob wilde in het voorjaar van 2023 het houtwerk buiten schilderen. Het weer werkte echter niet echt mee, waardoor het een klus was die veel meer tijd vroeg. In de tussentijd nog een buitenkeuken in elkaar gezet en toen we die mooi zwart gebeitst hadden, kregen we de kolder in ons kop. ‘De combi zwart en het tuingroen matcht wel mooi’ vonden we allebei. ‘Zullen we niet alleen het houtwerk antraciet schilderen, maar ook het hele huis?’. En zo geschiedde. Uiteindelijk was al het schilderwerk eind oktober klaar. Het is fantastisch gaaf geworden.

Verkocht

Lang hebben we er zelf niet van genoten. Plan was om eind september, begin oktober voor een aantal maanden naar Spanje te gaan, te overwinteren en dan iets langer dan dat. Superleuk huis gevonden en de eigenaren ontmoet. Geweldig stel en de klik was er meteen. Dus wij het huis gehuurd vanaf oktober 2023.

Maar ja, 2023 was wel een jaar van verrassingen. Het idee om een camper te kopen om heen en weer mee naar Spanje te gaan, dat was er al een tijdje. Toch bleef de twijfel, vooral omdat Sandra het in- en uitstappen toch niet echt fantastisch vond. Zeker wanneer je op 1 dag zo’n 50 campers in en -uitstapt. Die vergelijking was niet eerlijk. Het camperleven leek ons wel enorm leuk. Zeker wanneer er een camper is die aan ons eisen voldoet.

De campers bleven ons trekken en toen gebeurde het. Wie de vraag stelde weten we niet meer, alleen wel dat de vraag ‘waarom verkopen we het huis niet en kopen we gewoon een camper en gaan we een tijdje trekken?’. Let wel, het ging hier om een tweede huis, dus dat inruilen voor een camper is best een aantrekkelijk idee.

Toen het zaadje eenmaal geplant was en begon te ontkiemen, was het hek van de dam. Een aantal makelaars kwam langs en nog geen 2 weken later stond het huis op Funda. Nog een week later was het verkocht. Oef!

Gelukt!

Ja, ja, zo snel kan het gaan en ging het ook. Geplande overdracht: 3 november 2023. Kortom, veel werk aan de winkel. Verhuisbedrijven bellen voor een stuk opslag, daar kun je ook een boek over schrijven. Plus op zoek naar die ene camper. Nou ja, die ene camper hadden we al gezien, maar helaas die was al verkocht. Blijkbaar was er een andere camper perfect voor ons. En dat klopte ook. Onze eisen en zelfs een paar van onze ‘nice to have’s’ zaten in DE camper. Yes!

Ondertussen werd er gewoon, nou ja gewoon, gewerkt en er werd ingepakt. Dat was nog wel een dingetje. Want wat gaat in de opslag en wat gaat er mee de camper in. Hoe pas je een kantoortje in een doos bijvoorbeeld. Plus dat we ook nog wat verkocht hebben. Spullen voor de camper hebben we in onze tijdelijke opslag geplaatst en ik zie ons nog de verhuiswagen op 2 november uitzwaaien. Gelukt!

Camperavontuur met een hobbelig begin in 2023

Ter overbrugging hebben we een huisje geboekt. Op 12 november 2023 vertrekken we in de camper naar Spanje. Dat dachten we althans. En ik vergeet nog even dat het gehuurde huis niet door kon gaan, want we kunnen daar niet komen met de camper. De draai om het terrein op te komen is simpelweg niet haalbaar. In goed overleg hebben we hier met de verhuurders een oplossing gevonden.

Op 8 november de camper gehaald, de opslag leeggehaald en toen begon het inrichten. Erg fijn wanneer het regent en waait. Je kunt niet even op je gemak kijken hoe je alles het beste in de camper krijgt. Wat een uitdaging. En er kwam er nog eentje bij, toen Sandra’s moeder ineens goed ziek werd en in het ziekenhuis belandde. Vertrekken op 12 november konden we vergeten, want eerst moest haar moeder aan de beterende hand zijn.

Zo begon ons camperavontuur in Nederland, bij een boer met camperplaatsen. Zowel wij als de camper als Pepper hebben een hele echte camperdoop gehad. Regen, regen en nog eens regen.

Tussen het ziekenhuisbezoek en heen en weer rijden door, stukje bij beetje de camper verder ingepakt. Inmiddels waren we, met allerlei andere zaken die ook speelden, behoorlijk gesloopt. Het werd tijd om toch richting Spanje te gaan.

Verwachtingen & oordelen

Zorgen voor onszelf, zodat wij gezond blijven. Dat dit ons niet door iedereen in dank zou worden afgenomen, dat wisten we op voorhand. Het is voor sommige mensen heel makkelijk oordelen, terwijl ze nog niet de helft van het verhaal weten. Gelukkig wijzen er altijd meer vingers naar jezelf, wanneer je denkt naar een ander te wijzen.

Iedereen heeft verwachtingen, van zichzelf en van anderen. Vooral de verwachtingen van anderen, daar hangen vaak oordelen aan. Want het is niet hoe jij het zelf zou doen en dus verwacht je hetzelfde van de ander. Helaas, die ander is nou eenmaal een ander, met een andere kijk op het leven. Met wellicht verwachtingen van zichzelf die prioriteit hebben. Je ziet namelijk niet alles aan de buitenkant. Zo zien wij er aan de buitenkant er heel normaal en gezond uit.

Niemand ziet dat Sandra een knieprothese heeft en, als gevolg van een verkeerde stand van haar onderbeen gedurende iets meer dan 40 jaar na een ongeluk, haar spieren tekort zijn. Bij bepaalde fysieke actie geeft dit een reactie, de ene keer heftiger dan de andere keer.
Rob daarentegen heeft door een auto-immuun aandoening andere issues. Kou is bijvoorbeeld funest voor hem en geeft pijn en stramheid. Duurt het te lang dan kost het veel tijd om weer warm en soepel te worden.
We klagen er weinig over, en dan vooral bij elkaar 😉 Het is een feit en in een warmer land is het voor ons en onze lijven gewoon beter vertoeven.

Vamos!

25 November 2023 was het zover. Op naar Spanje! Binnendoor, redelijk relaxt en als het lukt in een dag of 4/5 aankomen in de Jalon vallei. De eerste dag was het grijs en nat. In de Ardennen hadden we zelfs sneeuw en mist. Eenmaal in Frankrijk klaarde het steeds meer op. Verrassende overnachting bij een boer, ‘kies maar een plek uit waar je wilt staan’. Dag 2 was fantastisch! Koud en een strakblauwe lucht. Dat is heerlijk om te rijden. Onze overnachtingsplek echter was dicht en dus even zoeken naar een alternatief. Zo kwamen we uit bij Camping CarPark, wat eigenlijk heel goed beviel. Een keten van allerlei parkeerplaatsen voor campers met de nodige voorzieningen. De laatste overnachting was in Spanje, bij een wijnboer. We waren de enige gasten, terwijl het zomers vaak vol staat. Was ook nu weer lekker rustig.

De volgende dag bij kennissen in Jalon de Spaanse gasfles opgehaald en meteen omgewisseld voor een volle. Op naar een overnachtingsplek. Dat viel tegen. Op een camping staan waar alles hutje mutje tegen elkaar staat, dat ging ons te ver. Uiteindelijk terecht gekomen op een camperplaats in Javea, waar we een week zijn gebleven. Prima plek om onze camper opnieuw in te richten, want nu is het droog en kun je rustig alles buiten zetten. En tegelijkertijd even heerlijk bijkomen. Al hebben we daar meer tijd voor nodig.

Het jaar nadert nu het einde en we hebben de camper nog een paar keer opnieuw ingepakt. Op het moment staan we onder de palmbomen en blijven we hier tot 2 januari.  Prima om hier onze privé en zakelijke plannen voor 2024 verder uit te werken. We sluiten een hectisch 2023 af onder de Spaanse zon.

In 2024 gaat ons avontuur verder. Reis je online met ons mee?

¡Hasta luego!