rituelen

Rituelen van een camperaar

Ieder kampeerder kent het, de vaste dingen die iedere dag weer nodig zijn. Voor iedereen die het niet kent, en ook als je het wel kent, nemen we je mee in onze camper rituelen. Het is zeker niet alleen maar rozengeur…..absoluut niet 😉

Opruimen

De beperkte ruimte vraagt om creativiteit met indelen en opbergen. In ons geval stonden we voor een uitdaging toen we de camper net hadden opgehaald. Alle spullen moesten er nog in en met regen en wind is dat geen pretje. Dat resulteerde in minder handig inruimen van de camper en een aantal spullen gewoon nog even niet meenemen.

Belangrijker is dat alles wat een vaste plek heeft, ook iedere keer op z’n plek teruggelegd wordt. Wat je gebruikt ook weer opbergen, anders wordt het een puinhoop in zo’n kleine ruimte. Een ritueel wat even wennen is, daarna is het fijn want het is bijna altijd netjes en opgeruimd.

Na een aantal weken hebben we met name de garage al meerdere keren opnieuw ingedeeld. Simpelweg omdat er spullen een betere plek krijgen of omdat dingen (we hadden nog wat voorraad van een aantal zaken) op gaan. Plus dat de schoenen nu eindelijk in een schoenenzak aan de binnenkant van beide garagedeuren hangen. Dat scheelt best heel veel ruimte.

Schoonmaken

Natuurlijk kan je denken ‘dat doen wij thuis ook’, alleen gaat het niet helemaal op. Stoffen en stofzuigen is een peulenschil, want kleine ruimte. Door het benutten van allerlei hoekjes en veel verschillende kastjes wordt het wel weer wat meer een priegelwerk.

Het toilet schoonmaken is, voor Sandra, wel een heel nieuw ritueel. Rob kende het al vanuit het verleden toen hij kampeerde met zijn ouders en later met het varen. Je hebt te maken met een cassette die toch wel om de paar dagen geleegd moet worden.

Dat gaat op zich prima, totdat er iets onverwachts gebeurt, zoals bij ons een paar dagen geleden. Normaal gooi je dat ding overdag leeg. Dit keer ging ’s avonds het lichtje van ‘vol’ branden. Dat betekent samen naar het stortpunt (bijschijnen met een zaklamp is wel heel fijn). Dop van zowel de stortbuis van de cassette als van de stortpijp eraf en toen…..floep, verdween ineens de stortbuis in de stortpijp en dus de septic tank. Daar sta je dan…..na veel geklungel en gestuntel hadden we de cassette leeg. Voor een tijdelijk oplossing dichtgeplakt met alu-folie en ducttape, zodat we het toilet in ieder geval kunnen gebruiken.

We hebben we geluk dat we nu in Aspe staan. Op 20 minuten afstand in Elche is een hele grote camper/caravanhandel met werkplaats en winkel. Zij verkopen de cassette die wij nodig hebben, dus de volgende dag meteen gehaald en probleem opgelost. Rituelen als deze mogen blijven bij het uit de camper halen, leeggooien en schoonspuiten. Eén keer was genoeg.

Douchen

We kunnen douchen in de camper, net als alle camperaars. Toch merken we dat veel mensen, net als wij, de doucheruimte ook gebruiken als opbergplek. De wasmand staat er, de badhanddoeken hangen er en in ons geval hangt er ook nog een rekje met bh’s. Plus nog wat losse dingen. Willen we dus in de camper douchen, dan moet het eerst leeg. Tja, je gebruikt iedere plek als opbergplek.

Was en afwas rituelen

Een wasmachine, droger en afwasmachine vind je niet terug in een camper. Oké misschien de hele dure en grote. En dan nog, je hebt wel voldoende stroom nodig om welke apparaat ook te kunnen gebruiken.

Afwassen valt zeker onder de rituelen, want de hoeveelheid bestek en servies is beperkt. Je kunt in de camper afwassen, toch doen we (meestal Rob) dit vaker op de afwasplek van de camperplaats. De was vraagt om een ander ritueel. Op steeds meer camperplaatsen is een wasmachine aanwezig die je tegen betaling kunt gebruiken. En anders zoek je een openbare wasserette, bijvoorbeeld bij een tankstation. Het is niet zo als in Nederland waar bijna iedereen een wasmachine thuis heeft, dus openbare wasserette zijn er best veel.

Op pad

Gaan we op pad met de camper, dan betekent dat inpakken. Losse spullen worden opgeborgen, zodat het niet door de camper vliegt. Kastjes en deuren dicht of vast, we hebben al eens een lade die spontaan open ging en een schuifdeur die dicht ging gehad en dan is het toch stoppen bij de eerst volgende mogelijkheid. 

Luifel dicht, stroom loskoppelen, eventuele oprijblokken verwijderen, vuil watertank legen en dan kun je gaan rijden. Schrijvend lijkt het niet veel, het kost echter toch wel een uurtje tijd. Zeker wanneer je ergens wat langer staat, dan zie je toch meer losse spullen ontstaan. Of iets minder goed opgeruimd 😉

Bij aankomst op een nieuwe plek is het ritueel omgekeerd, camper waterpas zetten, water vullen, stroom aansluiten (als het er is) en al naar gelang de nodige stoelen of andere spullen buiten zetten.

Pepper

Jazeker, Pepper zorgt ook voor de nodige rituelen. Dat deed ze thuis al en in de camper idem. Voor we vertrekken, gaan we nog even met haar uit. En in de camper moet ze het tuigje aan wanneer we gaan rijden. En vanaf dag één is mevrouw zodra we aanstalten maken om te gaan rijden, heeft ze de plek tussen de stoelen als de hare bestempeld. Daar hebben we dan ook maar haar kussen neergelegd. Voordeel is dat ze dan ook prima in de gordel kan. Wij vinden dit een prima ritueel.

Rituelen genoeg dus. Ik ben wel benieuwd naar de rituelen van andere reizigers.

¡Hasta luego!